Massage

Hundduch

Sandra Jonsson

Diplomerad Massageterapeut
Hund & Katt

Diplomerad Fysioterapeut hund

Certiferad Instruktör

Fysioterapi

Hundfysioterapi kan innebära en rad olika behandlingar, som till exempel massagebehandlingar, ultraljud, elektroterapi, laserbehandling, akupunktur och homeopati. Det som ligger i fokus är läran om muskler, leder och skelett, och eftersom hundens liv innebär ständiga påfrestningar just på detta , så kan hundfysioterapin hjälpa till genom att återge musklerna dess maximala funktion.

Alla hundar behöver fysioterapi, de hundar som tävlar på elitnivå eller som är väldigt aktiva sliter extra mycket på sin rörelseapparat, de behöver regelbunden rehabilitering för att hålla muskler och leder i fin form och för att förebygga skador. Hos människor är det en självklarhet att elitidrottare regelbundet kollar sin form och vi börjar gå mot det hållet även med våra fyrbenta. Även den vanliga sällskapshunden kan få problem, en orsak kan säkerligen vara att vi är alltför dåliga på att värma upp hunden innan den springer fritt eller vid lek med andra hundar.

Massage

De allra flesta av våra hundar mår bra av att få massage, det är en säker och effektiv behandlingsmetod som man kan använda sig av vid många situationer. Den gamla och stela hunden mår med all säkerhet gott a massage, den arbetande och aktiva hunden behöver massage dels för att minska skaderisken och för att få en snabb och god återhämtning efter prestation. Stressade hundar som har svårt att koppla av kan behöva massage då det verkar lugnande.

Det händer massor i kroppen vid en massagebehandling:
  • Cirkulationen sätter fart och syresättningen ökar ut i hela kroppen men framförallt påverkas området som blir masserat.
  • Slaggprodukter transporteras snabbare ut från musklerna.
  • Hundar som har träningsvärk eller muskelskador kan få vätskeansamlingar, djupare massage påskyndar läkningen och borttransporten av dessa.
  • Glansigare päls eftersom massagen ökar ämnesomsättningen i hud och talgkörtlar.
  • En muskel som är utvilad och återhämtad arbetar effektivare och gör så att skaderisken minskar.
  • Antistress hormonet Oxytocin frigörs vid massage vilket gör att det har en lugnande effekt på hela kroppen.
  • Massage i kombination med stretching gör så att musklerna och ledernas rörelseförmåga ökas samt bibehålls.
  • Det sker en frisättning av endorfiner, som är ett kroppseget hormon, vilket kan lindra smärta.
  • Regelbunden massage ökar ämnesomsättningen i muskulaturen, och har god effekt på spända muskler.

Om jag behöver behandla djupare muskulatur så tar jag hjälp av Ultraljud och Elektroterapi.