Olika syn

Lördagsmorgon, sitter i sängen med en kopp kaffe och njuter av lugnet som är på landet. Det enda som hörs utanför är fåglarna som sjunger in våren. Träningen har startat med samtliga hundar och man kan få in träningen regelbundet lite varje dag då ljuset är med på kvällarna.
Jag försöker tänka till och ha en plan innan jag går ut och tränar, vad behöver jag träna med just denna hunden, hur vill jag att det ska se ut, vilken känsla vill jag ha i hunden vid utförandet osv.

Jag har lagt märke till att många är dåliga på att utveckla sina hundar, om det handlar om rädsla för att hunden ska göra fel och därför lägger upp träningen så att hunden alltid ska lyckas kanske? Jag lägger också upp träningen så att hunden lyckas till en början men sen så tänker jag att vad gör det om hunden inte lyckas på första försöket? Om jag gör en övning med hunden och så förstår den inte, tänker jag då varje gång att jag har gått för fort fram och måste backa så att hunden ska förstå så finns det risk för att fastna i det. Ibland måste man backa men ibland måste man utmana hundarna och ta sig igenom det som man påbörjat, det är inte farligt att hunden inte förstår, den ska ju lära sig!
Jag kan lägga upp träningen så att min hund ska göra fel, då får jag visa vad som är rätt istället och då lär sig hunden något. Jag kanske ska träna linjer, hunden kan gå långa linjer som den varit med och lagt ut, den kan minnas apporterna om det gått en längre stund, den kan också springa på dolda linjer men vad händer om det skjuts till höger och går en markering, kan hunden fortfarande ta linjen? Om jag vill befästa en linje (dirigering) så skapar jag svårigheter så att hunden ska göra fel, när hunden gör fel så rättar jag den och har man lagt en bra attityd hos hunden så kommer den anstränga sig för att göra rätt, vilket är att den tänker till och prövar en annan väg (rätt väg). Då har den lärt sig något på träningen upplever jag. Men innan jag gör det så ska hundens jaktlust väckts och rätt attityd ska finnas i hunden, inget jag börjar med alltså.
DSC_0386

En annan tanke, vi har olika åsikter om hundträning och det måste man respektera. Jag kan bara tycka att det är synd när jag ser valpar och unghundar övertränas, min valp är nu snart 14 v och kan ingenting, absolut ingenting och så ska det fortsätta ett bra tag. För mig är det inte häftigt när en unghund på 6 månader kan alla lydnadsmoment, eller en jakthund som kan avancerad lydnad. Jag ser filmer på nätet där unga hundar tvingas sitta när det kastas apporter runt den, hunden sitter och skakar, slickar sig runt munnen och visar hur jobbig situationen är men djurägaren är stolt för att hunden har bra stadga. Här har man verkligen ställt till det beroende på hundens mentalitet, har man en försiktigare hund så tror jag man hämmar den, borde man inte ägna sig åt att väcka hundens jaktlust, få den att vilja ta för sig, jaga och ha modet att tränga sig in i buskar och snår för att hitta sin apport, få den att känna sig duktig, helt enkelt få rätt attityd hos hunden. När man fått det så kanske man ska börja träna på att hunden ska sitta still när det kastas. Jag är väldigt försiktig när det gäller unghundar och hur mycket de ska behöva se. En hund med mycket jaktlust som ska sitta kvar och se apporter åt höger och vänster lär du snabbt att känna frustration och så undrar man sen varför hunden piper och gnäller.
Samma sak med de som håller på med tävlingslydnad, när hunden är 1 år så ska den kunna lydnadsklass 1, vilket då innebär att man börjar träna den lilla valpen att utföra moment, och för att få snabbhet och precision så krävs en viss nivå av stresspåslag. Man belönar(förstärker) utförandet och hundens aktivitetsnivå. Hundar som redan är högtempererade går totalt i spinn och innan hunden är året så finns det pip och gnäll, tror jag det. Det är ingen dålig hund när problem uppstår om man gjort så, det är en dålig eller om jag ska vara snällare, en okunnig ägare.
15785_10153184959334348_3025250352335914427_n
Min lilla Lee som nu är 14 v, han får vara med och upptäcka världen, jag förstärker naturliga jaktliga beteenden genom att tala om hur duktig han är när han plötsligt får vind av något och använder nosen, jag smeker honom och talar om det är mysigt att bli rörd av matte, jag lägger positiva grunder för pipan i samband med mat. Jag läser av valpen och ser hur mycket den har med sig naturligt, ser jag att den är lite försiktig för att ta sig in i ett tät vegetation så slänger jag mycket gott godis in där för att få en mer framåt valp som sedan kommer att vilja in i all sorts terräng. Ser jag att valpen inte har intresse för vilt eller dummisar så leker jag med det för att utveckla intresset. Med andra ord, jag läser min valp och ser vad den har med sig först och främst.

Valpen ska lära sig mycket i livet, var rädda om dem.
12573917_1093027290730897_2025428532249052735_n

Tankar

Nu var det längesedan jag skrev här, det är mycket runt mig och jag har varit extremt trött och varje kväll har jag somnat sittande över böcker eller datorn. Energi och lust har återkommit tillsammans med vädret, kvällarna blir ljusare och man kan vara ute och träna hundarna efter jobbet om man skyndar sig hem. Snart är de här…de ljumma ljusa kvällarna då vi samlas goda vänner, tränar hundar, umgås och mår gott!

En del tankar dyker upp när jag träffar människor genom kurser och jobbet. En del människor verkar tro att om det finns något problem så gör man bara en övning så fixar det sig. Det är inte så det är, jo i vissa fall.
Vi tar ett ex, en hund som drar i kopplet och gör utfall mot andra hundar, djurägaren känner sig liten och osäker och vet inte vad hen ska ta sig till. Hur ser hundens liv ut för övrigt? Hur lever hunden i hemmet? Har den regler? Det finns så många bitar att titta på i ett fall, det är inte ”bara” en snabb lösning och så kommer det funka perfekt. För det första så spelar det ingen roll vad en person tar till för metoder om känslan av osäkerhet finns vid genomförandet. Du kan ta vilken metod du vill om du är trygg och tydlig som ledare och få ett bra resultat och samma sak åt motsatt håll, är du osäker så kommer inget att funka.

En annan sak, många som går kurs vågar inte/vill inte säga nej eller korrigera ett felbeteende för de tror att hundarna inte ska tycka om dem eller så har de fått hört på andra kurser att man absolut inte får säga nej till sin hund för den kan känna sig förolämpad och då ska det vara en misshandel mot hunden. Nu säger jag som jag tycker, vad i herrans namn är detta för trams? Det är hundar vi jobbar med, de behöver regler och ramar, vissa mer än andra. Jag jobbar också positivt med mina hundar, men om jag behöver säga åt dem så gör jag det! Lyssnar de inte på min röst så går jag fram och gör mig hörbar, jag tjatar inte igen och igen tills hunden lyssnar, jag slänger inte fram en korv för att muta hunden, jag blir inte osäker och undrar vad jag ska göra nu, jag ser till att hunden lyssnar i alla lägen. De får en chans att lyssna, vilket jag lär dem redan från valpstadiet.
Tydlighet är ledordet.

Vad kan vara mer misshandel mot en hund när dagarna bara blir ett enda tjat, när hunden gör som den vill och ägaren går runt och är missnöjd över sin hund? Jag tycker att det är jäkligt orättvist att behandla sina hundar på det viset. En kurs för hundägare utan hund, att lära dem vara tydliga och trygga, framförallt känna sig säkra i sin roll som ledare. Känslan gör allt.

Visa mig vart jag ska så går jag dit.
10613140_10154312023344348_2881044387160797960_n (1)

jakthund, brukshund eller något?

Jag får ofta frågan ”hur många hundar har du?” när jag säger fyra så finns det de som skriker rakt ut ”VA!”, det har såklart satt igång lite tankeverksamhet;)

När jag var 18 år och köpte min första hund så var det brukshundklubben som gällde, jag kunde absolut ingenting då men hakade på det ena och det andra i kursväg. Då var det lydnad som var grejen, och det ledde till att jag tävlade med blandade resultat. Eftersom jag bara hade en hund så fick den hänga med på allt, eftersom jag redan då tyckte att det var fasligt kul att träna med sin hund så fick den hunden träning kan jag lova…på både gott och ont.
Saken var den också att det var en självständig goldenhanne som vare sig hade behov av mig eller de leksaker jag erbjöd. På den tiden fick man höra, ”gör dig roligare”, oj vad jag kämpade! Det var korvar, fläskfile, oxfile, kyckling ja allt ni kan tänka er! och visst lyssnade hunden bättre, i alla fall tills han var mätt eller så länge det inte fanns något som smakade bättre.
Jag förstod att någon framgångsrik tävlingshund skulle det inte bli så jag började fundera på en hund till.
Sagt och gjort en hund till flyttade in, mer motor, mindre självständighet, mer ”will to please”, nu började det roliga på riktigt.
Hundfocus Säffle

Det jag minns då var att många stod och gapade över två hundar, hur kunde man ha två när det krävdes så mycket tid och träning med en, hur skulle jag hinna osv.
Jag blir så full i skratt när jag tänker på detta, det finns bara fördelar med att ha flera hundar, två hundar är alldeles för lite för mig idag, tre också egentligen.

Jag ska förklara varför.

Om jag hade fortsatt med bruks och tävlingslydnad så hade jag inte haft mer än tre hundar, för det första krävs det inte lika mycket av en lydnadshund som en jakthund. Då menar jag fysiskt, våra hundar jobbar långa dagar under hela hösten, med vila emellan såklart men det är påfrestande på deras kroppar. Säg att vi jagar fem vatten på en dag, det är samling tidigt på morgonen och man är hemma ganska sent på kvällen. Våra hundar apporterar många döda och skammade fåglar på en dag, de simmar långa avstånd i iskallt vatten och väl därute så ska de tillbaka in med fågeln, kanske är den skammad så den dyker och då ska hunden få tag på den innan den ska simma hela vägen in igen, detta är inte en gång utan sker hela denna jaktdag.

De ska jaga i vassar som nästan är omöjliga att ta sig igenom, där ska de in och hämta hem de fåglar som ramlat ner. Hur trötta de än är så har vi ett viktigt jobb att utföra, vi är där för att få in fåglar snabbt och effektivt. Det vore idiotiskt av mig som förare att bara ha en hund, ja det vore misshandel mot hunden för de orkar inte hur mycket som helst, de gör det av jaktlust men även för oss..hur trötta de än är. De behöver vila och återhämtning och det är varje hundägares ansvar att se när de ska vila.
11737813_10154018691689348_1607759143209568498_n

Jag brinner för detta, att se mina hundar jobba och göra det som de är gjorda för, se dem somna med en belåten suck i en varm korg på kvällen, det är vad jag vill med mitt hundliv. Därför behöver man fler hundar när man håller på med det som jag gör, för att jag vill inte köra slut på en enda hund. En annan sak till varför man behöver ha fler, de blir skadade! Vad gör jag om jag står på en jakt och det är mycket fågel som ska in, min hund kommer tillbaka haltande, vad gör jag då? skickar ut den igen? säger till jaktledaren att de får fixa fåglarna bäst de vill? nej det funkar inte så, fler hundar ska finnas, jag ska ha med i beräkningen att detta kan hända så det bara är att skicka ut en annan.

Sen finns det de gånger då skadorna inte går över, hunden kommer få leva med en skada sorgligt nog, ska jag då vänta med att skaffa en ny hund tills den är borta om kanske 5 år? eller ska jag avliva den? den skadade hunden kanske kan vara familjehund och få jaga ”lite” och hänga med några år till. Jag kanske älskar den hunden och vill ha den kvar ett tag till om den faktiskt mår gott av det men bara kan jaga ”lite”.
1546370_10153390052919348_2713512251026326729_n

Jag skulle kunna skriva hur långt som helst om detta ämne, det som jag ville delge er läsare är just varför jag har fler hundar eller egentligen varför vi som jagar med retrievern har många hundar.
En hund behöver inte två timmars promenad + två timmars träning om dagen. Jag går promenad med alla mina hundar samtidigt så promenaderna tar ingen extra tid, tränar jag de vuxna så har jag med de alla samtidigt ibland och då sitter de vid min sida, en av dem får en markering och de sitter lugnt och fint vid sidan och väntar på deras tur. Det är inte så att jag tar en av mina hundar går ut och tränar skiten ur den för att få den trött, som jag faktiskt gjorde när jag hade bara en och höll på med lydnad. Visst tar jag ibland ut en och tränar åt gången men inte i timmar utan jag har en plan med träningen, tex så vill jag att mina hundar ska vara bra markörer, de ska lära sig att markera tydligt vart fåglarna faller så de snabbt kan ta sig dit och hämta hem dem. Är de kassa markörer så kommer det ta tid för dem eller så måste jag gå in och styra hunden till fågeln, visst kan jag göra det men effektivast är om hunden ser fågeln och självständigt plockar in den snabbt. Då är min plan att jag ska träna markeringar och då går jag ut och gör det i 15 min, jag slutar inte när hunden är trött! jag slutar när jag gjort några st och fått ut det jag velat av just den träningen.

En annan sak som många undrar, hur jag har tid med valp… det är ju faktiskt de som behöver minst träning. Den träningen kommer ju självmant, den ska lära sig regler vilket är sånt som sker av farten och inget jag ens tänker på att jag ska träna. Den ska lära sig jaga, den ska lära sig vara lugn vid min sida, den ska lära sig att apportera, men detta är sånt som kommer med relationen. När vi får en fin relation så kommer valpen vilja göra allt det för mig, det är liksom så det funkar.

Jag tar inte ut min valp för att träna enbart för att trötta ut, jag bestämmer mig för vad jag vill träna, ni vet kvalité istället för kvantitet. Vi som har apporterande hundar ifrågasätter aldrig varandra om vi har 4 hundar eller 10 för vi vet att de behövs. Sen så är det så att vi har ju fullständig kontroll på våra hundar, de märks knappt i vardagen och på jakterna så sitter de lösa vid sidan tills det är deras tur.
Nu kommer jag skriva något som kommer uppröra många, jag tycker mig se ett mönster på de som inte förstår hur man kan ha flera hundar. Det är oftast de som håller på med bruks/lydnad, som har schäfer, rottweiler, malle och liknande raser. Inne på lydnadsplanen går hunden perfekt men väl av planen så kan hunden inte gå i koppel och är mer eller mindre förvildad;) Alla är självklart inte så, men det finns. Såklart måste det vara svårt att förstå att vi kan ha 10 labradorer vid sidan utan att de ens märks? men vad gör vi för skillnad? är det uppfostran? eller är det som jag fått hört ”att de har mer motor i sina hundar?” :)
Jag personligen kan inte förstå att en del tycker att det är motorn, våra hundar som jobbar hela dagar, hela hösten, har de ingen motor? Skulle vara roligt med lite tankar om min text, den är absolut inte till för att trampa någon på tårna och jag har full respekt för er alla och tycker att alla som jobbar med sin hund på något vis gör ett beundransvärt arbete.
1510550_10153390049574348_5323638008319099155_n

Hur man håller hund!

När jag har valpkurs så brukar jag ta upp ämnet ”hur man har sin hund i hemmet”, för mig är det jätteviktigt.
Jag vill väcka lite tankar hos mina kursdeltagare, vad händer med hunden som inte har regler och ramar inomhus? Behöver man ha det? Det är intressant att se de ekipage som kommer tillbaka och går fortsättningskurs när valparna blivit lite äldre, det är vanligt att djurägaren upplever unghunden som stökig, den kanske skäller på folk och hundar, drar i kopplet, lyssnar inte, och är helt enkelt ute på egen hand medan matte/husse är ett bihang i andra änden av kopplet.
15785_10153184959334348_3025250352335914427_n

Det händer att djurägaren är förtvivlad och ber desperat om hjälp. Jag vill då först veta hur hunden är inomhus, jag kan se på djurägaren att de ser förvånade ut när den frågan ställs, nästan som att man tror att det inte hör ihop alls.
Jag tänker såhär, har man en hund som får röra sig fritt inomhus, alltid får vara där matte och husse är, som hoppar och snor mat från bänkar, kanske äter på skor el dylikt, som alltid springer och skäller vid dörren, som helt enkelt inte har regler att rätta sig efter. En sådan hund som inte fått lära sig hur den ska förhålla sig inne, hur i hela friden kan man då tro att den ska kunna sköta sig utomhus? En del hundar har naturligt med sig att koppla av inomhus och känner verkligen av när matte är still så blir den också passiv, men många har heller inte detta med sig.
För mig är det viktigt att mina hundar är lugna hemma, de ska vara klart och tydligt vad de får göra och inte göra, precis som det är utomhus. Många undrar hur de ska göra med sina hundar när det kommer folk och hälsar på, hundarna blir alldeles galna och välter omkull besökarna i iver medan matte står bredvid och skrattar lite nervöst och inte vet alls hur de ska göra.

(Att ha fyra hundar eller en har ingen betydelse för mig, jag ser till att de sköter sig som en)

DSC_0124

Jag ska berätta för er som läser hur jag har mina hundar hemma, det vet ni som går kurs hos mig redan.
Eftersom jag har flera hundar så kan det mycket väl vara så att det blir lättare för mig än för de som bara har en hund, jag har iallafall en egen avdelning i mitt hus där hundarna är. Avdelningen består av ett större rum, en hall, och en tvättstuga. I de tre rummen sitter det grindar emellan, inte för att hundarna inte klarar av att vara tillsammans utan för att det ska vara lugn och ro inomhus, inte bara för min skull utan även för deras. De hundarna som jag har är i blandade åldrar, jag ser till att de är två tillsammans hela tiden och då sätter jag en unghund tillsammans med en äldre hund. Detta för att de äldre oftast lärt sig att inomhus sover man, och jag tror man får mycket gratis med sin valp/unghund då de många gånger tar efter.

Frågor jag får på detta är ” men är de alltid instängda?”

Såhär ligger det till, jag har inte flera hundar för att gosa med eller bara har dem för att jag älskar hundar, jag har hundar som fyller ett syfte, de får göra det som de är gjorda för – arbeta! Under hösten jagar de mycket och under andra delen av året så tränar vi mycket och går på prov. Detta innebär inte någon slötid för mina hundar, visst har de vilodagar men de lever ett aktivt liv i allra högsta grad. Vi är så aktiva så när vi väl är hemma så är det vila som gäller för hundarna. Då vet de precis vart de ska, de går in och ställer sig vid grinden till sin avdelning för att de vill in och krypa ihop i sina korgar. De vet vad som gäller, de är trygga och harmoniska hundar.
Hur kan detta vara fel? När man har många hundar så blir detta mer naturligt än om man bara har en eller två. Detta leder ju också till att jag inte har hundar som vaktar vid dörren, inga hundar som springer omkring och leker med varandra, ingen unghund som jag behöver gå och passa på och plocka saker ur munnen på, jag behöver heller inte städa varje dag ute i mitt fina hus samt att jag är rädd om huset då hundars klor förstör golven.
MEN ibland så kan jag öppna grinden och kalla på någon av mina hundar, jag tar oftast den som är mest avslappnad, aldrig den som står och trycker vid grinden. Då får den utvalda hunden vara med mig och få en stund med kel och mys. Men jag vill inte ha flera hundar ute för då blir det inte en värdefull stund med bara mig. Samma sak gör jag när jag tränar hundarna, kallar på en av dem och så går vi ut och tränar i 20 min. Ibland får alla följa med ut och sitta och titta och så kallar jag en av dem till mig för lite träning och då får de andra sitta stilla och träna sig på att bara göra det.
Många frågar hur jag kan ha sådan lydnad på mina hundar, hur jag lyckas, jag gör inte alltid rätt och jag har inte svaret på allt men om jag har bestämt mig för något då genomför jag det, vill jag inte att min hund ska skälla på folk då berättar jag för den att den aldrig mer gör så, jag ser till att vara tydlig så att jag ska slippa tjatandet. Sagt ord gäller, redan från att valpen kommer hem vid 8 veckors ålder så visar jag för den att jag är trygg, vänlig, rolig och pålitlig. Jag visar från början vad som händer om man inte lyssnar, här är det ingen klicker eller shaping så att valpen ska förstå vad som lönar sig och inte. Ropar jag på valpen och den inte lyssnar så går jag fram till den och talar om att det är fel att inte lyssna, så ger jag den en ny chans att göra rätt.
Jag har aldrig några problem med inkallning efter det.
Sammanfattning, gör det enkelt för era hundar, förmänskliga dem inte, sagt ord gäller alltid, genomför det du påbörjat oavsett om du får kämpa lite.

Nästa blogginlägg kommer handla om brukshund/ jakthund, en del reflektioner som jag iakttagit under flera år egentligen, det handlar också om hur man håller hund och massor därtill.

Nyår

Tänkte dela med mig av mina tankar kring nyårsafton, många djurägare hör av sig och undrar hur de ska göra med sina fyrfota vänner, de undrar om det finns något lugnande att ge dem då de blir så rädda så de kan kissa på sig.
Det är riktigt tragiskt att djuren verkligen blir så rädda, hur kan det bli så och vad kan vi djurägare göra för att underlätta för dem?
Jag hör ofta hundägare säga ”men han var inte så från början”, vad är det egentligen vi gör eftersom de blir rädda. Kan det vara något som vi förmedlar till djuren?
Nu finns det ju såklart de hundar som har rädslor med sig, hundar som är ängsliga överlag, det krävs kanske inte så mycket för att de ska börja reagera på smällare.
Men många gånger så tror jag att vi djurägare kan ligga bakom ett oönskat beteende, för det första så utsätter vi dem för situationer som skapar stress, sen är vi inte tillräckligt trygga själva för att vi inte vet hur vi ska bete oss när hunden reagerar med osäkerhet vilket gör att hunden blir ännu mer osäker.
DSC_0422

Jag ska tala om för er hur jag gör med mina hundar under storhelger då jag vet att det kommer att smälla mycket.

För det första, jag tar aldrig reda på om mina hundar är rädda, alltså jag låter inte hundarna sitta mitt i ett fyrverkeri för att iaktta ev reaktioner.

Nyårsafton är kommen, fram tills idag har hundarna hört några smällare då och då, barnen i villaområdet har mjukstartat. Jag vet ju aldrig när smällarna kan komma, det kan ju vara så att jag skvätter till själv om någon unge drar av en raket bakom mig. Men gör det något om jag reagerar? får jag mina hundar att bli rädda då?

Alla varelser reagerar på plötsliga överraskningar, det är en överlevnadsinstinkt.
Frågan är hur jag reagerar därifrån. Är mina hundar trygga med mig så kommer de lita på mig när jag visar att det inte är något att bry sig om.
Jag bara traskar vidare om en situation som ovan uppstår, jag ställer mig inte och kollar hur hundarna reagerar, eller om de reagerar på något vis så börjar jag inte prata med hunden, jag försöker bara vara som vanligt.

Men hur är som vanligt? om jag ska låtsas som inget har hänt så är jag ju inte som vanligt om jag bara går på när min hund skäller på ungen med smällaren, eftersom i vanliga fall om mina hundar skulle skälla på något så skulle jag beroende på ålder och erfarenhet hos hunden faktiskt tala om att ” hallå där, nu skärper du dig”.
Och då faller mina hundar in i trygghetsbubblan, ”matte sa att det inte var något att bry sig om”.

Däremot om det är en liten valp så har vi inte hunnit bygga så mycket på vår relation, då kan jag heller inte gå in med bestämmande och tala om att valpen ska skärpa sig, det skulle bara skapa mer osäkerhet. Skulle det uppstå en situation då så skulle jag nog bara låtsas som ingenting genom att gå vidare, där kan jag inte säga till valpen att skärpa sig för jag har ingen relation att falla tillbaka på och valpen skulle inte förstå.

Så på Nyårsafton så åker jag till skogen med mina hundar, jag ser till att de är väl rastade samt trötta både fysiskt och psykiskt. Hemma drar jag för gardinerna om jag bor med hus runtomkring, jag vill inte att mina hundar ska se allt ljus på himlen och känna oro, jag liksom väcker aldrig de känslorna.
Jag har tänt mycket ljus inomhus för att ljuset ute syns inte så väl då, jag har på tv högt kanske till och med lite musik. Hundarna får ett gott ben att mumsa på medan det skjuts för fullt utanför. Skulle någon hund börja trampa omkring och verka orolig så går jag in bestämmande rollen och säger vänligt men bestämt att nu går du och lägger dig. Jag talar då om för min hund att han ska koppla av och att det inte finns något att oroa sig över.
Jag skulle aldrig få för mig att rasta hundarna mitt i smällandet, de får klara sig tills jag vet att de flesta lagt sig, kanske till och med till morgonen.

Så tänk på att inte utsätta era djur för mer än nödvändigt, det ä inte naturligt för hundarna att vara med och se på ett fyrverkeri, det är heller inte bra skotträning eller miljöträning!

Jag vet att det finns hundar som är jätterädda, där djurägaren absolut inte gjort något fel också, jättesynd om både hund och ägare i de fallen. Min text är bara mina tankar och jag hoppas att jag kanske gett er något tips innan helgen kommer.

Sen så är det såklart så att jag tycker att smällare och raketer borde förbjudas, men så länge det är som det är så får man liksom bara gilla läget och göra det som blir tryggast för våra djur.

Trygghet, Relation, Tydlighet..
CSC_0108

Julafton

Kul att ni kikar in, har ni sett vilken otroligt fin hemsida jag skaffat!:) Bästa Sofia är min webba:)
Det var ett tag sedan jag bloggade nu, men jag ska bli mycket bättre på detta! Lite roligare nu när hemsidan är fixad också.
Det finns massor att blogga om, jag tänker att jag ska ta upp ämnen här som är av intresse för hundägare, vanliga problem som kan dyka upp på kurser, iakttagelser som jag gjort, och andra funderingar.
Ni som läser får gärna komma med önskemål, kanske är det något ni vill att jag skriver om?
Men idag är det Julafton, finns inte så mycket tid till något bloggande egentligen. Som vanligt så drar jultider igång många känslor hos mig, tänker på de som inte finns hos oss längre, tänker på de som är ensamma, utsatta, ledsna, jag tänker förmodligen alldeles för mycket.

Jag ska ta en långpromenad i skogen nu, det är min avkoppling, känna doften av naturen, sen blir det julfirande med familjen.

Ni håller väl koll på vår FB sida, vi har även instagram nu!

Önskar er alla en riktig God Jul & ett Gott nytt år!

Några tomtar finns kvar hos mig och några av dem är otroligt saknade <3 12294872_10154355722189348_6289126371342619107_n

10384273_10153438854669348_4958206445842790866_n

10689597_10153438854629348_5182376051050937266_n

62627_10153438854594348_2319565659186381991_n

Hundfocus Säffle

Ny hemsida

Nu är hemsidan i full produktion…som ni ser så är den inte klar än, men ha lite tålamod så är den strax färdig 😉
Informationen om kurser som ligger uppe stämmer i alla fall 😉 kika in på Facebook eller Instagram för ytterligare information